HTML

kkv marketing

a user blogja kkv marketing tapasztalatokról

Címkék

Friss topikok

  • vallalkozasiotletek.com: Nem kicsit ciki... Először céget alapítunk, csak úgy hasra ütésre, aztán technikákkal operálunk, ... (2010.11.25. 12:06) Piaci rés három lépésben

kkv marketing tapasztalatok

2009.09.12. 05:00 vallalkozas-online.hu

Piaci rés három lépésben

Címkék: rés piaci niche

Elindítani (mondjuk Kft alapítással), valamint mindaddig növelni egy kis üzletet, amíg jövedelmezővé és önfenntartóvá válik, nem kis feladat. Minden olyan eszközt és stratégiát megkíván, amelyek növelhetik a túlélés esélyeit. Az egyik legjobban bevált kkv marketing stratégia, ha egy kielégítetlen piaci szegmensre specializálódunk, piaci rést találunk. A kezdethez nézzünk három egyszerű lépés, hogy mindenki könnyebben megtaláljon egy piaci rést.

  1. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő rés-terméket vagy rés-szolgáltatást, a marketing első lépéseként keresnünk kell kielégítetlen piacokat vagy iparágakat. Próbáljunk növekvő vagy még inkább új iparágakat felkutatni, melyek beszállítói, forgalmazói köre még nem teljesen telített.
  2. Második lépésként piackutatást kell végeznünk, hogy kipuhatoljuk mi az, ami már elérhető, különös tekintettel a vizsgált piaci szegmenst kiszolgáló vállalatokra. Vegyük figyelembe azt is, hogy az adott terület mennyire érett, mekkora múltra tekint vissza. Minél nagyobb egy ágazat történelme, annál nehezebb új utakat találni az ügyféligények kielégítésére. De ne feledjük, hogy nem is lehetetlen, különösen mióta több nagy múltú és hatalmas vállalat ül a babérjain az innováció igénye nélkül.
  3. Végezetül meg kell találni a választott célcsoport még kielégítetlen igényeit és megoldatlan problémáit, majd át kell gondolni, milyen megoldásokat tudunk ezekre kínálni. Rá kell éreznünk szükségleteikre, vágyaikra és ki kell találnunk, hogyan felelhetünk meg ezeknek.

Addig kell tervben tartani ezen három lépés ismétlését, amíg meg nem találjuk a termékek és szolgáltatások helyes kombinációját a réspiaci igények és szükségletek kielégítéséhez. Miután megleltük a módját, hogyan tegyünk szert haszonra a célcsoport megoldatlan problémáinak és kielégítetlen vágyainak kiszolgálásával, akkor már tudni fogjuk, hogy megtaláltuk a magunk piaci rését.

2 komment

2009.09.01. 17:39 vallalkozas-online.hu

Az első lépés minden vállalkozónak nehéz

Címkék: marketing start kezdő vállalkozó

Minden új vállalkozónak a marketing nagy kihívás. Ha nem tudjuk, hol is kell elkezdeni, akkor álljunk meg egy kis időre és gondolkodjunk el arról, miben érezzük magunkat jól, mit élvezünk igazán, így megtalálhatjuk a „marketing-személyiségünket” is. Ezt arra is használhatjuk, hogy marketing tervet írjuk, mert így majd nem fogunk félni a terv végrehajtásától. Bármit is választunk, mindig kövessünk egy pontokba szedett akciótervet. Számtalan marketing technika létezik, és mindről találhatunk részletes leírást is az interneten. A lényeg, hogy olyat válasszunk, amellyel szívesen foglalkozunk, amely illeszkedik a személyiségünkhöz. Ha már gyakorlottabbak leszünk, akkor már bátrabban és könnyebben választunk más technikát is.

 

  • Ha valaki írni szeret, akkor érdemes összehozni néhány esettanulmányt, vagy pár cikket, majd szétküldhetjük azokat publikálásra.
  • Ha viszont valaki beszélni szeret, akkor érdemesebb hanganyagokat, vagy videó anyagokat összeállítania. Ezeket aztán ugyan olyan könnyű terjeszteni, mint az írott anyagokat.
  • Vannak, akik a grafikai tervezésben jeleskednek. Már csak egy jó grafikai programot kell hozzá megismerni, és máris osztogatható az új reklámanyag. Akár a neten is.
  • Azoknak, akik tanítani szeretnek, kiváló lehetőség lehet egy telefonos szeminárium vagy egy oktató videó a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos témában.  
  • Jó lehetőség a termékprezentáció is. Az erről készített videókat feltehetjük a YouTube-ra, vagy más videó megosztóra. De vigyázat, ne legyen unalmas!

Szólj hozzá!

2009.07.03. 16:03 vallalkozas-online.hu

Az e-mail marketing jó élmény

Címkék: lista email hírlevél

Amikor valaki elkezd hírlevelet küldeni, sokszor úrrá lesz rajta a félelem. Sok a buktatója, ezért sokáig halogatják az első kiküldést. De ez is olyan, mint minden kezdet: ez első lépésnél még bizonytalanok vagyunk, aztán szépen belejövünk.

 

Pár ismerőst megkérdeztem a témáról, és mindenki egyetértett velem, hogy az e-mail marketing egy új szintre emeli a vállalkozást. Közelebb kerülünk az elégedett vevők toborzásához. Már közvetlen kommunikációba kezdhetünk vele a vevőkkel.

 

A sok buktatót is megszokja az ember, és ami a legfontosabb, hogy elkerülni is megtanuljuk. Folyamatosan tisztul a lista, tapasztalatot szerzünk a jó tartalom megírásáról, még a tárhely szolgáltató is megbarátkozik a terheléssel.

 

Talán azért is olyan izgalmas, mert folyamatosan változtatható, illetve finomítható benne minden részlet.

Szólj hozzá!

2009.07.02. 23:23 vallalkozas-online.hu

Visszaestek az AdSense bevételek

Címkék: google etarget adsense ctr

Több kollégám is jelezte, hogy a magyar nyelvű weblapjaikon visszaestek a bevételek az utóbbi hónapokban. Átlagosan harmadára, negyedére.

 

Tartalmat előállítani viszonylag alacsony költséggel járó befektetés. Főleg, ha ingyenes tartalom (ráadásul könnyen felhasználható, szabályokhoz kötött felhasználással) is elérhető, bár ez magyar nyelven még elég kevés. Ez sokakat arra bíztat, hogy weblapot indítson, amivel AdSense, Etarget bevételeket szerezhet. Nos magyar nyelven ez nem igazán kifizetődő. Angolul viszont már lehet esély, akár önfenntartó is lehet a lelkes honlap tulajdonos.

 

Nemrég láttam egy amerikai egyetemistát, aki a tandíját finanszírozta AdSense bevételből. Magas bevételű kulcsszóra optimalizálta az oldalát (jelzáloghitelre), és sikerült jól pozícionálnia magát a keresőkben. Napi 1.000 oldalletöltéssel körülbelül havi 800-1.000 USD bevételt tud elérni. Ha jól tudom, akkor ugyanez a látogatottság magyar nyelven úgy 100 UDS-t tud hozni. Ennyivel nem éri meg…

 

Szólj hozzá!

2009.07.02. 22:51 vallalkozas-online.hu

Nem könnyű sajtóközleményt írni

Címkék: sajtóközlemény hír marketingeszköz

Azt még könnyű megtalálni, hogy milyen formai követelményei vannak a sajtóközleménynek. De azt már elég nehéz elérni, hogy a sajtóközleményt közöljék is. Még a neten is nehéz.

 

Attól, hogy a vállalkozó úgy gondolja, hogy érdemes leközölni egy sajtóközleményt, az még nem jelenti azt, hogy egy szerkesztő is így látja. Amit mi érdekesnek, informatívnak vélünk, azt nem feltétlenül fogja „széles körben érdeklődésre számot tartó” témának találni egy szerkesztő. Tegyük fel a kérdést, hogy van-e hírértéke. Eléggé fontos-e ahhoz, hogy felkeltse az olvasók érdeklődését?

 

Pár lehetőség, amivel növelhető az esélyünk:

 

·         végezzünk kutatást, vagy felmérést az iparágunkban

·         tudósítsunk egy szakmai eseményről

·         írjunk új trendekről

·         tudósítsunk a vállalkozás újításairól

·         helyi sajtót nagyobb valószínűséggel érdekel a helyi új ismeretek, tények

·         tárjunk fel olyan hibákat, ami több vállalkozást is érint

 

A sajtóközlemény kiváló marketingeszköz, de a kisvállalkozásnak nem könnyű olyan témát találni, amivel be is tud kerülni a lapok hasábjaira.

 

Szólj hozzá!

2009.07.02. 17:16 vallalkozas-online.hu

Fék helyett a gázra léptem

Címkék: válság költség fék

Az utóbbi pár hónapban azt hallom, hogy a marketing költségek lefaragása helyett inkább költsünk többet. Gondoltam kipróbálom, vagyis inkább letesztelem.

 

Az első, amin nem fogok spórolni az, hogy elég időt készítsek magamnak a marketingre, tehát kifizetem azt a munkát, amit más is el tud végezni. Fordítás, szerkesztés, pár sablon levél, ilyesmi. A következő amin nem fogok spórolni, az a tréningek és könyvek. Szeretek marketinget tanulni, és még van is mit, tehát nem fogom sajnálni a pénzt. Persze itt vannak még a PPC reklámok. Arra most is legalább annyit költök, mint korábban.

 

Vajon más is így van ezzel?

Szólj hozzá!